Petka Lehtinen valmistui FECC – koulutuksesta erinomaisin arvosanoin

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA Europe järjestää FECC (FIBA Europe Coaching Certification) – koulutuksen joka toinen vuosi. Turun NMKY:n minipoikien päävalmentaja Petka Lehtinen aloitti koulutuksen 2017. Siihen valitaan Suomen Koripalloliiton toimesta yleensä kaksi-kolme valmentajaa. Koulutus koostuu kolmen kesän lähijaksoista, etätehtävistä, loppukokeista ja lopputyöstä. Lähijaksot olivat U16 poikien A-divisioonan EM-kisat Montenegrossa, U18 kisat Latviassa ja tämän kesän U20 kisat Israelissa. Näillä jaksoilla ohjelmassa oli kouluttajien luentoja, ryhmätöitä ja otteluiden seurantaa. Kouluttajat ovat koripallomaailman eliittivalmentajia. Petkan kouluttajina toimivat mm. Real Madridin Pablo Laso, Barcelonan Svetislav Pesic, Sacramento Kingsin Igor Kokoskov, Bnei Hertzliyan (Israel) Arik Shivek ja Slovenian maajoukkueen ex-päävalmentaja Janez Dravaric.

Koulutuksen anti ja sisältö

Suurimmaksi anniksi koulutuksesta Petka nosti uudet tuttavuudet. Muita asioita olivat koripallonperustaitojen merkitys pelaamiselle, joukkuetaktisia asioita korostettiin luennoilla ja demoharjoituksissa. Valmentajan osaaminen fyysisessä ja psyykkisessä valmennuksessa nousivat myös tärkeiksi asioiksi kahden vuoden aikana. ”Saimme hyvää oppia koripallon valmentamisesta kokonaisuutena. Oli luentoja, huippuvalmentajien demoja salissa, eri teemoista ryhmätöitä lähijaksoilla ja kotona monipuolisia etätehtäviä.” Petka kertaa koulutuksen sisältöä. ”Lähijaksoilla unet jäivät melko vähiin, koska päivät alkoivat kello yhdeksältä ja päättyivät illalla yhdentoista aikoihin, joskus palautekeskustelut venyivät aamuyön tunneille. Toki välillä oli hieman vapaa-aikaa ja pelien seuraaminen oli melkein vapaata. Vain U16 kisoissa oli peleihin liittyviä seurantatehtäviä.” muistelee Petka lähijaksojen työmäärää.

Koulutuksen lopputyö oli tehtävä toisen ja kolmannen kesän välisenä aikana. Petkan työ on nimeltään ”Developing a young player to a top point guard for the highest international level – Teaching the individual techniques and tactics” eli nuorten pelaajien kehittäminen huipputakamieheksi korkeimmalle kansainväliselle tasolle. Näkökulmana on henkilökohtainen tekniikka ja taktiikka.

Loppukokeesta palkintomatkalle

Viimeisellä lähijaksolla oli loppukokeet. Ne muodostuivat kirjallisesta kokeesta (75 monivalinta- ja piirtämistehtävää), suullisesta tentistä (kolme koulutettavaa valmentajaa ja kolme kouluttajaa 45 minuutin tentissä) ja valmennuksen näytöstä (piti valmistella tunnin harjoitus arvotusta teemasta ja pitää osia siitä). ”Loppukokeet sujuivat oikein hyvin. Olin sijalla 20. ennen loppukokeita koulutettavien joukossa ja nousin sijalle 4. kokeiden jälkeen. En osannut aavistaa, että sujuivat niin erinomaisesti, mutta kiva juttu.” Petka juttelee viimeisestä puristuksestaan. Palkinnoksi TOP4 sijoituksesta Petka saa FIBA:n kustantaman viikon matkan tulevalle kaudelle joko FC Barcelonan tai Real Madridin vieraaksi. Siellä pääsee seuraamaan seuran harjoittelua ja pelejä aina Euroliigaa myöden. Isäntinä toimii seurojen päävalmentajat Svetislav Pesic ja Pablo Laso.

”Oman mukavan lisän koulutukseen toivat luonnollisesti kesien A-divisioonien EM-kilpailut. Kaikissa kolmessa turnauksessa isäntämaa eteni aina finaaliin asti. Tunnelma oli korkealla ja näimme ikäluokan eliittipelaajien pelisuorituksia läheltä.” fiilistelee Petka koulutuksen kevyempää osaa. ”Suomalaisen valmentajakoulutuksen korkean tason vuoksi oli verraten helppoa selvitä koulutuksesta ja loppukokeesta.” kertoo Petka, viitaten Koripalloliiton tasokoulutusten laatuun viime vuosina.

linkki FIBA Europen tiedotteeseen koulutusohjelmasta: https://mailchi.mp/fiba.basketball/fiba-press-release-fiba-europe-2019-general-assembly-meets-in-munich-263523