Merisuden miehistö pelasti veden varaan joutuneet

Auran Tähti Poikien koulutusalus Merisuden miehistö pelasti kaksi veden varaan joutunutta ihmistä Saaristomeren Airiston pohjoispäässä perjantai-iltana 18.9. Ihmisetjoutuivat veden varaan, kun heidän perämoottoriveneensä kaatui.

Merisuden miehistö huomasi kaksikon perjantaina noin iltakuuden aikaan. Veneen kipparina toiminut partiojohtaja Antti Valtola ja kaksi 17-vuotiasta meripartiolaista pelastivat ihmiset purjeveneen kyytiin.

Pelastettavat ehtivät olla veden varassa noin kymmenen minuuttia, mutta ensihoidon apua ei kuitenkaan tarvittu. Meriveden lämpötila oli tapahtumapaikalla vain noin 10 astetta. Vain toisella pelastetuista oli pelastusliivit.

– Olimme jo tulossa kohdesatamaamme Oriniemen partiomajalle, kun tähystäjä näki jotain outoa edessä. Siellä oli vene, mutta se ei näyttänyt normaalilta. Melko nopeasti näimme, että se oli kumollaan ja vieressä oli myttyjä, joiden arvelimme olevan ihmisiä. Kun pääsimme lähemmäs, aloimme valmistautua onnettomuuteen joutuneiden auttamiseen, kertoo Valtola.

Ensin pelastettiin pelastusliivitön mies. Veneen kippari ja toinen miehistön 17-vuotiaista jäsenistä siirtyivät välittömästi makaamaan purjeveneen kannelle valmiina ojentamaan pelastettavalle kätensä samalla kun toinen 17-vuotias ohjasi venettä millintarkasti autettavien ihmisten viereen. Mies saatiin vedettyä uimatikkaiden lähelle veneen kyljelle. Hän oli ollut kuitenkin jo jonkin aikaa vedessä, eikä hän päässyt itse kiipeämään niitä tikkaita. Tarttumalla häntä ranteista kiinni ja avustamalla hän pystyi jaloillaan auttamaan itseään siten, että pääsi kiipeämään tikkaita ylös.

Miehen pelastamisen jälkeen pelastusliivit päällä oleva, ja siksi paremmassa kunnossa oleva nainen autettiin veneen kyytiin.

Molemmat pelastetut olivat kylmissään ja litimärkiä, mutta kuitenkin keskustelukykyisiä eivätkä he olleet pahemmin shokissa. Tunnelma veneessä oli Valtolan mukaan pelastusoperaation jälkeen hämmentyneen huojentunut.

– Ihmisten hyvän kunnon takia teimme päätöksen, että otamme kumollaan olevan veneen hinaukseen ja nostamme jonkin verran vedessä kelluvaa materiaalia mukaan. Päätimme kerätä pelastettujen tavaroita merestä, koska he itse pitivät sitä tärkeänä. Tilanne ei vaikuttanut siltä, että pitäisi mennä nopeasti rantaan ja tilata ambulanssi, joten varsinaista kiirettä ei ollut, Valtola kertoo.

Pelastetuille ihmisille annettiin kuivat vaatteet ylleen ja heidät kuljetettiin maihin Oriniemen partiomajalle, jossa heille tarjottiin lisäapua. Tapahtuneesta ilmoitettiin meripelastuskeskukselle ja paikalla kävi poliisivene, jonka miehistö totesi tehtävän loppuun suoritetuksi eikä jatkotoimenpiteitä tarvittu.

Rantaan saavuttuaan partiolaiset kävivät tilanteen läpi. Meripartiokoulutuksen perustana on merenkulku- ja meriturvallisuuskoulutus. Vastaavia tilanteita oli ehditty harjoittelemaan kymmeniä tai jopa satoja kertoja, siksi nyt todellisen tilanteen edessä toimeen osattiin tarttua heti. Oli siis myös pelastettavien onni, että ensimmäisenä paikalle sattui meripartiolaisten vene, joka myös ominaisuuksiensa vuoksi soveltuu turvalliseen pelastamiseen.

– Vaikka siitä hetkestä, kun saimme heidät näkyviin, ei mennyt kuin ehkä kaksi minuuttia, kun olimme jo kyljellä heitä auttamassa. Silti yli kymmenen minuuttia noin 10-asteisessa vedessä apua odottamassa on varmasti tuntunut loputtoman pitkältä ajalta, veneen Antti Valtola kertaa.

Meripelastuskeskus Turku kiitti Merisuden koko miehistöä tähystyksestä ja operoinnista pelastustehtävän aikana.