Ray Ailus aloitti Turun NMKY:n nuorisokoripallon kehittäjänä: meidän tehtävämme on olla mahdollistamassa erilaisia pelaajan polkuja

Ray ”Reiska” Ailus, kukas sä oot?

Olen Ray, Helsingin NMKY:n kasvatti, stadin kundi ja namikalainen siis jo 80-luvun alusta. Koripalloura alkoi äidin ”pakottamana” – ehkä hiukan veri velvoitti koska isä pelasi aikoinaan edustusjoukkueessa. Mutta kaverit saivat jatkamaan. Ja vaikka kuulostaa ehkä jopa kliseiseltä, kyllä namikalaisuudessa oli – ja on edelleen – jotain sellaista mitä on vaikea selittää. Ehkä se on yhteisöllisyys? Mutta siis siksi edelleen, taas ja nyt täällä.

Tässä välillä olen ehtinyt kerätä kokemuksia myös monesta muusta suomalaisesta seurasta: pelaajana Tapiolan Hongasta, Tampereen Pyrinnöstä, Uudenkaupungin Korihaista ja valmentajana Turun Riennosta, Uudenkaupungin Korihaista, Kotkan KTP:sta, Joensuun Katajasta ja myös ruotsalaisesta Solnasta.

Aloitit pari viikkoa sitten nuorisokoripallon kehittäjänä. Mikä on sun missiosi tässä tehtävässä?

Ensinnäkin haluan sanoa, että en ole tullut tekemään ja toteuttamaan mitään missiota täällä yksin. Mutta sellainen ajatus mun päässäni on ollut, että haluan olla kehittämässä turkulaista koripalloa kentällä ja kentän ulkopuolella. Nimenomaan turkulaista – mä olen turkulaistunut tässä vuosien varrella tehokkaasti, vaikka nämä täällä (Ronde) pitävät mua edelleen välillä stadilaisena, ehkä ihan tahallaan.

Tuo namikalaisuus herättää edelleen kiinnostusta, mielelläni teen työtä myös sen korostamiseksi edelleen, yhteistoiminnan järjestäminen sekä meidän Turun NMKY:n toimintojen kesken ja toisaalta Suomen NMKY-kentän kesken. Sitä on kyllä ollutkin, mutta voisiko olla vielä enemmän tai erilaisella twistillä? Voisiko meitä kaikkia yhdistävät kristilliset arvot jotenkin näkyä?

Yksi tärkeistä tehtävistäni on vaikuttaa pelaajan kasvuun, minkälaisia pelaajan polkuja pelaajillemme mahdollistamme. Polku pikkususista joko edustusjoukkueeseen, valmentajaksi, harrastekoripallon pariin, polkuja on erilaisia ja meidän tehtävämme on tukea pelaajaa polullaan. Ja samoin myös valmentajan polku on tärkeä, sen kehittymisessä haluan myös olla tukena.

Sinun on tarkoitus olla mukana myös turkulaisessa koulumaailmassa, yläkoululaisten koulussa tapahtuvan lajivalmennuksen parissa, mitä se tarkoittaa? 

Tämä on vielä käynnistymisvaiheessa, mutta tarkoituksena olisi siis osallistua valmennukseen Luostarivuoren yläkoulussa. Siellä opiskelee yläkoululuokilla urheilijoita, joiden lajina on koris. Tässä vaiheessa pelaajanpolkua yläkouluikäisille ja myös heidän vanhemmilleen on tärkeää tuoda esille, että koulun ja pelaamisen yhdistäminen on mahdollista. Nämä tukevat parhaimmillaan toisiaan, eivät syö. Tämä kaikki liittyy elämänhallintaan. Koripallo, kuten kaikki lajit, ovat paljon muutakin kuin pelkää pelaamista ja treenaamista – joukkueella on säännöt, siihen kuuluvilla on vastuut ja velvollisuudet. Nämä ovat laajemmin tulkittuna elämäntaitoja.

Minkälainen on sinun ensikosketuksesi Turun NMKY:n työyhteisöön?

Nyt on vielä vähän vaikea sanoa, olen ollut valtaosan ensimmäisistä viikoistani muualla. Mutta ensifiilikset ovat että hyvä meininki tuntuu olevan – uskon että viihdyn!

Turun NMKY:n työntekijät toivottavat Reiskan tervetulleeksi porukkaan!