Leiritunnelmista päästiin nauttimaan aikatauluja tiivistämällä

2020 kesällä Turun Harvassa päästiin nauttimaan leiritunnelmista, vaikka maailmalla jylläävä koronapandemia loikin haasteita. Aikatauluja muuttamalla ja varotoimet mielessä pitäen kaikki kesän leirit saatiin järjestettyä, ja näin Harvassa luotiin jälleen mieleenpainuvia kesämuistoja rippileireiltä, lastenleireiltä, perheleiriltä ja Isä-lapsi-leiriltä. 

Leiritoiminnan lisäksi Erakkosaaressa retkeiltiin talkoiden merkeissä vapaaehtoisten voimin. Harvassa retkeilytunnelmiin päästiin YMCActivities -seikkailukasvatusviikonlopussa, jossa harjoiteltiin ryhmätoimintaa ja retkiruokailua, Harvan rantahiekassa kypsyi rosvopaisti muiden touhujen ohessa. 

Kevään uhkaavasta korona-tilanteesta huolimatta kesän leirit pystyttiin järjestämään, tosin poikkeusaikatauluilla ja rajoitetuilla osallistuja- ja ohjaajamäärillä. Leiritoiminnasta saatu palaute on ollut jopa poikkeuksellisen hyvää.

Kolmannen vuoden ohjaajakoulutuslaisten eli semijohtajien suunnittelema nuorten joululeiri jouduttiin perumaan koronatilanteen vuoksi, mutta onneksi joulumieltä jaettiin etänä torttuja leipomalla ja joululauluja lurittelemalla. 

Leirien ja retkien, kuten kaiken muunkin toiminnan kannalta hankalinta koronavuodesa oli epävarmuus siitä, pystytäänkö toimintaa järjestämään ja millaiset rajoitukset ohjaavat toimintaa. Epävarmuus johtui jatkuvasti muuttuvista ohjeistuksista.

Korona-pandemia aiheutti melkoisia sopeuttamistoimia työntekijöiltä, leirien siirtäminen muutti kaikkien työntekijöiden aikatauluihin muutoksia. 

Koronavuodesta opittiin, että jatkossa olisi aina syytä varautua alkuperäisen suunnitelman lisäksi varasuunnitelmaan, jotta tilanteiden muuttuessa on jo valmis suunnitelma olemassa. Rippikoululeirejä varten oli olemassa toteutuneen suunnitelma B:n lisäksi myös suunnitelma C, jossa leirijaksot olisi pidetty syksyllä kolmena eri viikonloppuna.