Pääkirjoitus

Vuosi sitten maailmamme muuttui tavalla, jota kukaan ei osannut ennakoida, ja yhtäkkiä kaikki oli toisin.  Korona iski kesken kevätkauden, ja melkein kaikki mitä vuodelle 2020 oli suunniteltu, piti miettiä uudestaan. Mutta iskikö namikalaisiin epätoivo? Ei! Lamaantuivatko työntekijät, ohjaajat, valmentajat, opettajat? Eivät! Vaivasiko uskon puute tai toivottomuus? Ei!

Sen sijaan koko joukko piti pään kylmänä ja alkoi välittömästi etsiä ratkaisuja esiin nousseisiin haasteisiin. Miten saadaan toimintaa järjestettyä niin, että kaikkien terveys turvataan, ja samalla saadaan pidettyä tuo tärkeä yhteys lapsiin, nuoriin ja aikuisiin, joille ja joiden kanssa toimintaa järjestämme.  Ja muutamassa päivässä, jopa tunneissa, oli upeita ratkaisuja jo keksitty.

Kädessäsi on vuoden 2020 vuosikirja.  Siitä saamme ylpeydellä lukea, miten namikan työntekijät, eri osastot ja toimintaryhmät vastasivat vuoden erityisiin haasteisiin. Valtakunnallisia ohjeita noudattaen korona-ajan alusta asti haluttiin suojata seniori-ikäiset, joten senioritoiminta oli turvallisinta laittaa tauolle. Surullista, mutta turvallista. Näin ollen seniorikuoro ja senioriaamukahvit vetäytyivät koronatauolle. Mutta käytännössä kaikki muut toimintaryhmämme ovat voineet jatkaa toimintaansa pandemiasta huolimatta, koska namikalaiset ovat keksineet uusia tapoja tehdä tuttua työtä.  Ja kuten vuosikirjasta näette, moni uusi toimintamalli saattaa jäädä pysyväksi osaksi toimintaa aikaan, jolloin tämä virus on pysäytetty. Hankalasta ajasta jää siis jotain positiivistakin arkeemme, kiitos kekseliäiden, luovien ja rohkeiden työntekijöidemme!

Korona ei ole ohi, mutta vuoden 2021 toimintaa oli jo paljon helpompi suunnitella, kun kaikilla toimijoilla oli monia vaihtoehtoisia suunnitelmia takataskussa. Hyväksi havaittuja käytänteitä on järkevä jatkaa, ja uusia keksitään koko ajan lisää. Hyviä käytänteitä on tärkeää ja hyödyllistä myös jakaa, ja siinäkin mielessä vuosikirja kannattaa lukea tarkkaan. Saatat löytää uusia ideoita oman ryhmäsi toiminnalle.

Kun luin vuosikirjaan valmistettuja kirjoituksia, ensin häivähti mielessä, että niinpä, koronavuoden vuosikirja, mutta seuraavassa hetkessä jo kävi ilmi, että ei tämä ole mikään koronakirja, vaan tämä on upea kertomus siitä, miten laadukasta toimintaa voidaan tehdä vaikeissakin olosuhteissa! Miten hienolla tavalla lähes kaikki toiminta, joka luonnollisesti on tarkoitettu kasvokkain yhdessä tehtäväksi, saatiin kuitenkin väliaikaisesti muutettua sellaiseksi, että se oli hyvää ja mielekästä, vaikka yhteydenpito pitikin siirtää pääosin verkkoon, digitaalisiin ympäristöihin.

Kysymys on kuitenkin kohtaamisista, yhteydestä, yhdessä olemisesta ja yhdessä tekemisestä – ja sellaisena aikana, kun emme voi kokoontua isommalla tai edes pienemmällä porukalla saman pöydän äärelle tai samaan saliin, tehdään se, mitä turvallisesti voidaan. Otetaan käyttöön teknologia – eli hypätään joukolla maailmaan, joka nuorillemme on ”se normaali” maailma, ja käytetään sen tuomia mahdollisuuksia. Pysytään yhteyksissä, käytetään kännyköitä myös soittamiseen – puheyhteys pitää säilyttää mm. vanhempiin ja isovanhempiin, vaikka käymään ei pääsisikään.  Niin, tiedän, että tämä tulee monille nuorille (ainakin meillä koulussa) yllätyksenä, mutta kyllä, puhelimella voi myös soittaa.  Joskus tuntuu, että me vanhemmatkin olemme unohtaneet sen tässä tekstiviestien ja WhatsApp viestien maailmassa.  Jos ei voida tavata, soitellaan!  Se on se toiseksi paras tapa kohdata ja kuulla tärkeän ihmisen ääni.  Onneksi on keksitty videopuhelut ja – neuvottelut, Zoomit ja Teamsit, joiden avulla näemme ja kuulemme toisiamme, edes ruudussa. Ja pakko on uskoa siihen, että ensi syksynä voimme todeta, että kaikki muuttuu taas, nyt parempaan suuntaan! Ja toivon, että v. 2021 vuosikirjasta voimme lukea, miten Turun NMKY palasi normaaliin, täysimittaiseen toimintaan korona-ajan jälkeen!

Haluan vielä käyttää saamaani tilaisuutta kiitoksiin.

Koko yhdistyksemme puolesta kiitän kunniapuheenjohtajaamme Paavo Vilpoa hänen monikymmenvuotisesta työstään yhdistyksemme hyväksi. Sudenpennusta kasvoi NMKY:ssä suoraselkäinen vastuunkantaja ensin partioon, sitten johtokuntaan, ja lopulta johtokunnan puheenjohtajaksi, ja tämän upean ajanjakson päätteeksi kutsuimme Paavon yhdistyksemme kunniapuheenjohtajaksi, kun hän lopetti aktiiviuransa yhdistyksessämme. Kiitos, Paavo!

Samalla toivotan uudelle puheenjohtajallemme Juha Lappalaiselle menestystä uudessa tehtävässä! Myös Juha on pitkän linjan namikalainen ja hänkin on aloittanut uransa partiopoikana. Partion lisäksi Juha on toiminut mm. suunnistajissa, ja siviilityötään hän tekee Kristillisen Opiston talousjohtajana.  Toivotamme Juhan lämpimästi tervetulleeksi kipparoimaan yhdistystämme!

Haluan myös kiittää koko työntekijäkaartiamme upeasta työstä näinä hankalina aikoina. Arvostan suuresti sitä tapaa, millä heittäydyitte uuteen tilanteeseen, käytitte kaikkea tietoanne ja taitoanne ja sitä NMKY- sydäntänne luoviessanne karikkoisesta kapeikosta sinne turvalliseen suvantoon, eli terveysturvalliseen toimintaympäristöön. Tiedän puhuvani koko johtokunnan suulla: Olemme teistä todella ylpeitä!  Kiitos!

Ja kiitokset myös koko namikan väelle, pienimmästä partiopojasta ja korisjunnusta vanhimpiin toiminnassa mukana oleviin – kiitos, että olette pysyneet mukana kanssamme tänäkin vuonna, vaikka olemmekin joutuneet tekemään asioita eri tavalla, ja kaikkea suunniteltua ei ole pystytty järjestämään. Jaksetaan tätä epävarmuutta vielä tämä kevät, toivotaan, että syksyllä asiat ovat taas paremmin! Tsemppiä kaikille!

Aurinkoisin kevätterveisin

Leena Casagrande
yhdistyksen varapuheenjohtaja

 

 

Jos koronavuosi olisi vain yksi sana