Syyskaudella on liikkeellä saatu aikaan paljon hyvää oloa!

Vuoden 2021 alussa käynnistyneen Liike-hankkeen toiminnan avulla etsitään, aktivoidaan ja liikutetaan 16–29-vuotiaita liikuntatoiminnan ulkopuolelle jääviä nuoria. Samalla luodaan keinoja, joilla liikunnan avulla myös kokonaisvaltainen hyvinvointi, toiminta- ja työkyky lisääntyvät ja elämänlaatu paranee. Liike-hanke on Suomen NMKY-liiton hallinnoima ja koordinoima hanke, jota toteutetaan neljän osahankkeen kautta pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Liike-hankkeeseen ohjaudutaan osahankkeita toteuttavien organisaatioiden ja paikallisten yhteistyökumppaneidensa kautta.

Syksyn aikana Liike-hankkeen merkeissä Turussa on ulkoiltu, tehty toiminnallisia salitreenejä, pelattu sulkapalloa ja pallopelailtu säännöllisesti ryhmässä viikoittain. Lisäksi erilaisia nuorten itse ehdottamia lajikokeiluja on ollut valtavasti: näistä jooga on ollut erityinen suosikki ja sitä tullaan jatkamaan, myös kuntonyrkkeily jatkuu keväällä.

Suuri osa liikuntaetsivän ajasta on mennyt omalla NMKY:n kuntokämpällä, jossa nuoret käyvät liikuntaetsivän kanssa kuntosalitreeneissä. Moni nuori on aloittanut treenit liikuntaetsivän kanssa ja siirtynyt tämän jälkeen itsenäiseen treenaamiseen salilla, aluksi vielä niin että liikuntaetsivä on paikalla. Myöhemmin nuoret hankkivat salikortin valitsemalleen salille ja saavat edelleen olla aika ajoin yhteydessä liikuntaetsivään.

Liike-hankkeen parissa on liikkunut vuoden aikana yhteensä 78 nuorta, tällä hetkellä liikuntaetsivä Tanjan kanssa liikkuu 42 nuorta. Ilahduttavan moni on ”jatkanut omin avuin eteenpäin” eli liikunnan ilo ja rohkeus itsenäiseen tai ryhmäharrastamiseen on löytynyt.

Syksyllä Tanjan apuna liikuttamassa on ollut myös liikunta-alan opiskelija Sofia.

Nuorilta kerätty palaute on ollut poikkeuksetta positiivista ja rohkaisevaa:

”Sairaan upea fiilis. Ylitin oman pelon.”

”Käännekohta treeneissä ja elämässä. Paras treeni 4ever”

”Tuntui siltä, että tähän sai purettua paljon negatiivista energiaa pois kehosta, ja helppo yhdistää esim. mielikuva harjoitusten kanssa, kuten nyrkkeilemällä pois pahat asiat omasta elämästä. TYKKÄSIN! 😊”

”Kuntopiiri oli hauska, koska se tuntui enemmän leikiltä. Aina ei tarvitse tehdä asioita suorituksena.”

”Olen huomannut, etten en olekaan niin huonossa kunnossa kuin luulin.”

”Oma rutiini on alkanut kehittymään ja koen että minulla on paljon enemmän energiaa sekä ajatukset kulkevat selkeemmin kuin ennen. Urheilu on auttanut paljon mielenterveyteen.”

 

Myös liikuntaetsivän ja nuoren välisessä loppukartoituksessa on noussut esiin odotettuja ja toivottuja asioita: Nuorten liikkuminen on monipuolistunut ja sen on huomattu piristävän arkea ja myös keskittymiskykyä. Havaittavia muutoksia on tullut myös ruokailutottumuksiin, omaan kehonkuvaan ja itsetuntoon. Liikuntaetsivä on omalla toiminnallaan, kuuntelemalla ja kannustamalla saanut aikaan muutosia joihin nuoret eivät itse olisi uskoneet.

Liike-hanke ja liikuntaetsivä Tanja jatkaa liikuttamista tammikuussa, Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Stiftelsen Eschnesrka Frilasaretet:n rahoittamana. Liikkeellä on siis edelleen hyvää oloa!