Blogi: 130 vuotta työtä tarpeeseen mukautuen ja nopeasti reagoiden

Turun NMKY on monialaisesti lapsi- ja nuorisotyötä tekevä yhdistys, jonka toiminta-alueena on Turku lähialueineen. Harrastustoiminnan lisäksi kohtaamme toiminnassamme kohderyhmiä, jotka ovat jääneet tai pudonneet palveluverkkojen ulkopuolelle ja jotka tarvitsevat apua, tukea tai ohjausta. Tuemme ammatillisesti ja kehitämme järjestölähtöistä auttamista sekä vastaamme yhteiskunnassa esiintyviin nuorten erityistarpeisiin.

ilmapalloja ja seinälakana jossa maailmankartta

Vuosi 2023 on Turun NMKY:n yhtäjaksoisen toiminnan 131. vuosi.  Vuotta juhlitaan työn merkeissä, toimintamme monipuolisuutta ja yhteisöllisyyttä korostaen.

Maailmanlaajuinen NMKY-YMCA -liike perustettiin 179 vuotta sitten ehkäisemään teollistumisen aiheuttamaa irtonaisuutta ja nuorten miesten syrjäytymistä. NMKY:n perustamisen lähtökohtana oli oivallus siitä, että nuorten miesten hengellinen tila oli laiminlyöty ja että jotain olisi tehtävä asian korjaamiseksi. Tuolloin aika oli kumousaikaa, jota värittivät taistelut ja väkivalta, mutta myös uskonnollisen ja yhteiskunnallisen vapautumisen aikaa. Vuonna 2023 NMKY toimii yli 120 maassa, sillä on 58 miljoonaa jäsentä, 740 000 vapaaehtoista ja 96 000 työntekijää. NMKY on maailman suurin, ei poliittinen nuorisojärjestö.

Vuonna 2023 elämme valitettavasti edelleen taistelujen ja väkivallan aikaa. Nuorison syrjäytymisriski on edelleen todellinen ja nuorten pahoinvointi on vain kasvanut poikkeuksellisten aikojen seurauksena. Turun NMKY on 130 vuoden ajan tarpeeseen mukautuen ja nopeasti reagoiden vastannut nuorten tarpeisiin nuoria kuulleen, kohdaten ja osallistaen.  Työtä tehdään eri taustoista ja lähtökohdista olevien nuorten kanssa elämänmittainen yhteisö tarjoten.

Toiminnassamme jokainen nuori tulee kohdatuksi ja kuulluksi. Rohkaisemme nuoria toteuttamaan itseään ja olemaan oman elämänsä sankareita omat voimavaransa huomioiden.  Turun NMKY:n toiminnan peruspilareita ovat kohtaamistakuun ja elämänmittaisen yhteisön lisäksi ammattimainen henkilökunta, koulutetut ohjaajat, hyvinvoiva yhteisö ja tietoisuus ympäristöstä sekä toiminnan vastuullisuus.

Ihmisten ja ympäristön fair opportunities, hyvinvointi body, soul, spirit kokonaisuutena, yhteisöllisyys, armollisuus ja laadukkuus ovat arvoja, joista Turun NMKY:ssä pidetään kiinni. Turun NMKY on yhteisö ja tukiverkko, jossa jokainen voi kokea olevansa osa jotain suurempaa.

Turun NMKY:n vahvuuksia nopean reagoinnin lisäksi ovat uudistumiskyky ja kyky säilyttää nuorekkuus ja tekemisen into. Työtä tehdään täydestä sydämestä yhteisen hyvän eteen, nuoren parhaaksi. Toiminnassamme kohtaamme vuosittain noin 5000 ihmistä ja säännöllisesti toimintaamme osallistuu lähes 2000 nuorta.

Yhdistyksen 130-vuotisjuhlia vietettiin perjantaina 21.4.2023 teemalla ”riemukasta yhdessäoloa”. Kutsuttuina olivat Turun NMKY:n johtokunnan, työntekijöiden, tukiperheiden ja osastojen vastaavien lisäksi NMKY veljet ja sisaret ympäri Suomea. Juhlilla halusimme kiittää koko NMKY perhettä ja erityisesti omaa väkeämme siitä väsymättömästä ja arvokkaasta työstä, jota nuorten eteen teemme. Juhliin osallistui 110 juhlijaa todellakin juhlien teemaa kunnioittaen.

Kiitos kaikille, onnea Turun NMKY ja vahvaa tekemistä tulevina vuosina toivottaen, Satu

 

Kirjoittaja on Turun NMKY:n pääsihteeri