Blogi: Nuoret kadulla ovat kuuntelevan aikuisen tarpeessa

”Kiitos kun saatiin jutella teijän kanssa.” Näin totesi yksi nuoristamme, joita kohtaamme työssämme viikoittain. Olemme Turun NMKY:n katujengi -hankkeessa tehneet töitä intohimolla ja nuorten tarpeet edellä. Kohtaamiset ja tärkeät luottamussuhteet nuorten kanssa ovat syventyneet työn edetessä. Olemmekin huomanneet yhä selvemmin kuinka suuri tarve nuorilla ja yhteiskunnassamme yleisesti on tämänkaltaiselle, ennaltaehkäisevälle ja perinteistä nuorisotyötä kohdennetummalle katujengityölle. Kohtaamamme nuoret ovat selkeästi kuuntelevan aikuisen tarpeessa. Kohtaamisemme ja keskustelumme nuorten kanssa ovat siirtyneet moikkailusta ja kevyestä kuulumisten vaihdosta syvempiin aiheisiin, kuten päihteisiin, väkivaltaan, aseiden kantamiseen, rikollisuuteen ja turvallisuuteen. Kyseiset keskustelut ja luottamuksen osoitukset ovat meille arvokkaita. 

Kohtaamisten syventyessä nuorten kanssa, on myös syventynyt yhteistyö verkostojemme kanssa. Hedelmällinen yhteistyö muun muassa Turun NMKY:n Yökoriksen ja Katusovittelun, poliisin ja järjestyksenvalvojien sekä kolmannen sektorin ja Turun koulujen kanssa on tuottanut tulosta. Jalkaudumme Turun kaduille, nuortemme keskuuteen noin kahdesta kolmeen kertaa viikossa. Käymme sen lisäksi neljässä tarkoin valikoidussa koulussa kerran viikossa välitunneilla, jotta pääsemme nuorten kanssa yhteyteen vapaa-ajan lisäksi koulumaailmassa. Se lisää nuorissa jatkuvuuden tunnetta ja täten luottamusta. Olemme myös saaneet jakaa nuorten kanssa hienoja hetkiä muun muassa yhteisten kokkailujen merkeissä. Näiden lisäksi olemme myös saaneet runsaasti uusia tuttavuuksia ja syvempää ammatillista ymmärrystä jengiytymisen tilasta ja nuorten rikoksilla oireilun perimmäisistä syistä Turun seudulla. 

Marraskuun 2023 lopussa teimme Suomen muiden NMKY:n kanssa matkan Tukholmaan tutustuessamme Ruotsin suurimpaan nuorisojärjestöön, Fryshusetiin, Rinkebyn kaupunginosaan sekä Järva i Samverkan -järjestön toimintaan. Saimme arvokasta tietoa heidän toiminnastaan ja työotteestaan katujengien vastaisessa työssä. Verkostoiduimme myös eri toimijoiden kanssa, jotka tekevät arvokasta työtä katujengien ja nuorison parissa länsinaapurissamme. Huomasimme myös, että työllämme katujengejä ehkäisevässä työssä täällä Turussa on aivan samat peruspilarit, kuin mitä Ruotsissa on vastaavanlaisessa työssä.

Katujengien tilanne Ruotsissa on selkeästi Suomea pidemmälle edennyt. Ruotsin tilanteen kehittymiseen on osaltaan vaikuttaneet maahanmuuttajayhteisöjen eriytyminen kantaväestöstä. Ruotsissa on havaittavissa myös uusi jengiläisten värväystapa, jossa nuoria värvätään rikolliseen toimintaan hyvinkin nopeasti. Keskustelimme myös näistä asioista Tukholman vierailullamme. Otamme nämä Ruotsista saadut uudet opit ja näkökulmat huomioon omassa työssämme Turussa. 

Elokuussa 2023 Katja Vossin työparina aloitti yhteisöpedagogi (AMK) Aarni Lehto. Lehto opiskelee työn ohessa Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden maisteriohjelmassa, pääaineenaan nuorisotyö ja nuorisotutkimus. Hänen Pro gradu -tutkielmansa tulee käsittelemään katujengiytymisen tilaa Turussa vuosina 2023–2024.  

Tuleva kevät Katujengi -hankkeessa tulee olemaan intensiivinen ja varmasti antoisa. Näihin kuulumisiin haluamme toivottaa kaikille rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2024! 

Aarni Lehto

Kirjoittaja työskentelee Turun NMKY:n katujengi-hankkeessa ja valmistelee samalla pro gradu -tutkielmaansa katujengiytymisen tilasta Turussa