Maa aikojen alusta

Turkulainen lauluyhtye Efekti rakentaa koskettavaa monitaiteellista konserttielämystä yhteistyössä taiteilijoiden ja Turun Martinkirkon kanssa.

Iloinen puheensorina täyttää Namikan juhlasalin Sirkkalankadulla. Alkamassa on lauluyhtye Efektin harjoitukset. Edessä on noin vuoden vanhan kokoonpanon ensimmäinen iso produktio; Maa aikojen alusta. Lauluyhtye on syksyn ajan harjoitellut intensiivisesti 11.2.2024 toteutettavaa immersiivistä äänimaisemakonserttia varten, joka on osa Martinkirkon 90-juhlavuotisohjelmistoa. Efekti ei ole kuitenkaan yksin vastuussa teoksen toteutuksesta, vaan mukana on taiteilijoita eri aloilta. Äänimaisemien suunnittelusta sekä johdosta vastaa musiikkiteatterisäveltäjä Kari Mäkiranta, jousissa taituroivat Teemu Mastovaara ja Jaakko Mattelmäki. Valoprojisoinnit ovat näyttelijä ja valosuunnittelija Antton Kainulaisen ja tilaan installoitu taide kuvataiteilija Marja Haapakankaan käsialaa. Kaikki osat muodostavat tilaan kokonaisuuden, joka vie kuulijan matkalle historiaan ja tarujen maailmaan.

”Noniin, aloitetaan!”, Efektin taiteellinen johtaja, pianonsoiton opettaja ja musiikkipedagogi Satu Luukkonen kajauttaa ja väki hiljenee. Lauluyhtyessä laulaa yli viisitoista jäsentä, joita yhdistää rakkaus musiikkiin ja halu luoda kuulijalle mieleenpainuvia musiikkielämyksiä. Efektiläiset tarttuvat rohkeasti niin beatboxaukseen kuin gregoriaaniseen kuoromusiikkiin. ”Laulajat ovat taitavia muusikoita monella musiikin eri osa-alueella, ja porukassa on hieno yhdessä tekemisen henki” Luukkonen kuvailee. ”Hyvä yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltaminen luo alustan vaikeidenkin asioiden oppimiselle. Kaikki tuovat mukaan omaa osaamistaan myös muulla, kuin musiikin saralla, jotta projekteista saadaan kaikki mahdollinen irti.”

Maa aikojen alusta etenee myyttisestä alkuajasta nykyaikaan eri musiikillisten kokonaisuuksien kautta. Teos kertoo tarinaa ihmisen tarpeesta määritellä itseään suhteessa maailmaan ja toisiimme ja suhteessa johonkin suurempaan; johonkin, jota suuret uskonnot kuvaavat käsitteellä pyhä. Yksilöä korostava, eri ideologioista rakentuva yhteiskunta herättää kaipauksen johonkin suurempaan, ikiaikaiseen ja kannattelevaan; johonkin, jota ei tarvitse tai voi selittää. Aikamatka on jättänyt ihmiseen jäljet kaikissa vaiheissa. Olemme oppineet uusia taitoja, hyödyntämään maapallon resursseja, rakentamaan miljoonakaupunkeja ja välittämään osaamistamme eteenpäin. Osaammeko ja muistammeko kaiken keskellä tulkita esi-isiemme jättämiä viestejä, jotka ovat jääneet maan muistiin?

Martinkirkko täytti vuoden 2023 lopussa 90 vuotta. Mäen päällä, näköalapaikalla se on todistanut vuosikymmenien aikana suuria asioita ja tapahtumia. ”Jatkosodan aikana vuonna 1941 koko Martin alue tuhoutui Neuvostoliiton pommituksissa, vain Martinkirkko selvisi vahingoittumattomana”, kertoo kirkkoherra Tuomo Norvasuo. Vaikka Maa aikojen alusta kuvaa maailmaa ja sen kehitystä Turussa, voi sen ajatella kuvaavan myös kehitystä kulttuurista toiseen. ”Jokainen aikakausi ja siinä eläneet sukupolvet jättävät jonkinlaisen jäljen itsestään seuraaville sukupolville ja siihen maahan, jota me asutamme” sanoo teoksen käsikirjoittaja Anette Kaukonen. Kaukonen laulaa itsekin lauluyhtye Efektissä ja on pitkään haaveillut äänimaailmakonsertista, jossa yhdistyy soittimet, ihmisääni ja erilaiset taiteen lajit. Käsikirjoituksen syntymisen jälkeen teosta on työstetty yhdessä Mäkirannan ja koko työryhmän kanssa.

Maa aikojen alusta on teos monelle aistille, musiikillinen elämys. Mitä Martinkirkkoon saapuva kuulija voi odottaa? ”Kokonaisvaltaisen taiteellisen, erilaisen kokemuksen” Satu Luukkonen summaa. Hän toivottaa kuulijan tervetulleeksi mukaan avoimin mielin ja aistein, valmiina antautumaan työryhmän tuotoksen vietäväksi!

 

Teksti: Ulla Kinnanen