Joskus pelkkä keskusteluhetki kahvikupin kera voi pelastaa päivän

Nasteha, 19 vuotta

Nasteha on ollut Turun NMKY:n maahanmuuttajapalveluiden asiakas vuodesta 2018 alkaen. Nasteha on tullut Suomeen 2015 Somaliasta turvapaikanhakijana. Maahanmuuttajapalveluiden Markku tuntee Nastehan jo entuudestaan Turun ensi- ja turvakodin perheryhmäkodista.

Nasteha opiskelee lähihoitajaksi, asuu omassa asunnossaan ja tekee töitä vanhusten kotihoidossa opiskelujen ohessa.

Maahanmuuttajapalvelut ovat auttaneet Nastehaa perusasioissa. Kela-, opiskelu ja työskentelyyn liittyvät ns. paperiasiat ja esimerkiksi työhaastatteluun valmistautuminen ovat olleet esillä. Nastehan muu perhe on UNHCR:n pakolaisleirillä Ugandassa ja äidin sekä sisarusten elämä siellä on varsin haasteellista, joka tuo henkisiä haasteita Nastehan elämään Suomessa. Näistä olemme paljon puhuneet yhdessä.

huivipäinen ihminen ja kartta

Parasta Nastehan mielestä on se, että maahanmuuttajapalveluissa voi puhua, aikaa on aina riittävästi ja työntekijän ja asiakkaan välillä on vahva luottamus. Joskus keskusteluhetki, kuppi kahvia voivat pelastaa päivän.
Nastehalle haetaan kevään 2020 aikana Suomen kansalaisuutta ja Markku auttaa häntä hakemuksen tekemisessä.

Paras muisto NMKY:n maahanmuuttajapalveluista on päivä Uudessakaupungissa, Valmet Automotiven tehtaalla, tutustumassa työelämään Markun mukana yhden päivän.

”On hienoa, että maahanmuuttajilla on tällainen palvelu, jossa on aikaa kohdata ihminen rauhassa, autetaan kaikissa asioissa ja kaikkeen voi pyytää apua.”