Sukeltajilla on aina maski naamalla

Vuosi 2020 tullaan varmasti muistamaan SARS-CoV-2, COVID-19, kotoisammin koronapandemiasta. Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi asetettiin erilaisia kokoontumisrajoituksia, mitkä tulivat voimaan myös sukellusjaoston toiminnassa keväällä -20. Toiminnan kannalta tämä tarkoitti rajoitusten mukaista jaostomme lasten- ja nuorten toimintaa edustavan snorkkelikerhon toiminnan keskeyttämistä. Samoin keskeytyivät jaoston sukellustoimintaan liittyvät ns. julkiset/viralliset toiminnot. Sukeltajille tämä tarkoitti kerhoiltojen ja yleisten sukellustapahtuminen keskeyttämistä. Kerhotiloihin ja täyttöasemalle hankittiin käsidesiä, pintojen desinfektioliinoja ja maskeja käytettäväksi. Maskeja lukuun ottamatta toivon, että muiden käyttö jäisi rutiiniksi myös koronapandemian jälkeenkin.

Snorkkelikerho jäi tauolle keväällä, mutta pääsi aloittamaan toimintansa perinteisen kesäpäivän merkeissä heinäkuun lopulla. Syksykausi saatiin onneksi sitten aivan viimeistä kertaa lukuun ottamatta pidettyä. Isompien, konkareiden ryhmässä polskutteli 16 innokasta. Isompien kanssa ihan perusuimisen lisäksi harjoitellaan erilaisia taitoja. Harjoitellaan mm. pulaan joutuneen kaverin pelastamista, vapaasukellusta, varusteiden riisumista ja takaisin laittoa vedessä, sukelletaan erilaisia ratoja ja tavaroita, uidaan leikkimielisiä viestejä ja pelataan erilaisia vesipelejä. Nuorempien, vasta-alkajien ryhmässä saatiin nauttia yksilöllisemmästä ohjauksesta ryhmäkoon ollessa vain kuusi snorkkeliuinnin saloihin opettelevaa lasta. Nuorempien ryhmässä paneudutaan hiukan enemmän uintitekniikkaan, harjoitellaan snorkkeliuintia ja -sukellusta sekä pelataan pelejä. Erityisesti tässä ryhmässä koitetaan ottaa mahdollisimman hyvin huomioon uimataito ja sorvataan tehtäviä kunkin taitojen mukaisesti. Kauden lopulla onkin aina ollut ilo huomata valtava kehitys uimataitojen suhteen.

Sukeltajien oli melko helppo noudattaa koronaan liittyviä rajoituksia. Tapahtuuhan sukeltaminen ulkona raittiissa ilmassa ja turvaväleistä on helppoa huolehtia. Ja ennen kaikkea, kukaan ei lähtökohtaisestikaan sukella hengitystieoireisena tai muutenkaan kipeänä. Ja vedessä korona ei tutkitusti leviä. Kerhoiltoja ei voitu keväällä pitää, joten sen kaltainen mukava yhdessäolo oli tauolla. 

Jaoston aktiivisukeltajat sukeltavat ympäri vuoden, joten muutamia äkkilähtöjä lähilouhoksille ehdittiin tekemään ennen koronarajoitusten alkua. Uintitekniikka- ja vapaasukellusintrot ehdittiin myös järjestää jaostolaisille uimahallilla. Kaikkiaan uimahallivuoroja ehdittiin käyttämään neljä. 

Kesäkuun alussa päästiin kuitenkin starttaamaan virallinenkin sukellustoiminta viikkosukellusten merkeissä. Aktiivisena sukellusseurana ehdittiinkin tehdä yhtä ja toista. Viikkosukelluksia pidettiin lähes 20. Tämän lisäksi oli ns. äkkilähtöjä 30. Jaoston vene, Polydeco teki viisi retkeä merelle. Viikonloppuretkiä tehtiin Kaatialan louhokselle kaksi kertaa ja syksyinen viikonloppu vietettiin Nauticin Tavilla. 

Kerhoiltoja (sukellusvaloista, -varusteista ja -säiliöistä) ehdittiin syksyllä pitää kolme ennen kuin koronarajoitukset tulivat uudelleen voimaan. 

Jaoston toiminnan punaisena lankana on jo useiden vuosien ajan ollut ”mukava yhdessä olo ja turvallinen sukeltaminen”. Turvallisuustöitä tehtiin kesän aikana ”opasnaruttamalla” yhteen lähilouhoksistamme sukellusreitti. Vastaava työ on tehty muutama vuosi sitten toisella louhoksella.

Koronavuoden aikana jäätiin kaipaamaan erityisesti bunkkerilla vietettäviä kerhoiltoja. Jonkin aiheen ympärille kokoontumista, kahvittelua pullan kera ja sitä yhdessäoloa. Uuttakin toimintaamme saatiin. Kerhoiltojen pitämistä etäyhteyksiä käyttäen pohdittiin. Ei se niin mukavaa ole kuin yhdessäolo, mutta kerhoiltojen järjestäminen on mahdollista.