Suunnistajat suunnistivat omatoimisesti

Turun NMKY:n suunnistajien, kuten kaikkien muidenkin toimijoiden vuotta väritti koronavirus. Kaksi tärkeää tapahtumaa saatiin kuitenkin onnistumaan, koska niiden ajoitus meni nappiin rajoitusten kannalta.

Suunnistajat järjestivät yhdessä Turun Tähti-Tyttöjen kanssa Turku Rogaining Wintersprint -suunnistustapahtuman maaliskuun alussa. Kilpailun järjestelyt onnistuivat hienosti, osallistujia oli lähes 200. Koronarajoitukset astuivat voimaan vasta kilpailun jälkeen. 

Toinen tärkeä järjestelytehtävä oli Antin Syyserikoinen syyskuussa. Osallistujamäärä oli pienempi, mutta tämäkin tapahtuma onnistui hyvin. Ulkona tapahtuvassa kilpailussa koronariski on pienempi kuin sisällä, ja varotoimia noudatettiin huolellisesti. 

Tammikuussa oli lisäksi useita osallistujia Paraisilla järjestetyssä Ultra Long Sprint Distance -kilpailussa, lokakuussa Lounais-Suomen Partiopiirin yösuunnistuskilpailussa, ja marraskuussa Turku Rogaining Nightsprint -tapahtumassa. 

Peruuntuneita tapahtumia olivat kauden päätapahtumana pidetty Jukolan Viestiin osallistuminen sekä Slovakian veteraanien MM-kisat. Nämä tapahtumat peruttiin koronaviruksen vuoksi kokonaan.

Vuoden loppupuolella päätettiin myös seuran puheenjohtajan vaihdoksesta. Jukka Lehtonen väistyi ja Katja Auvinen aloitti 2021 alussa toiminnan vetäjänä. 

Suunnistusharjoittelun kivijalka on viikkorastit, joista koronan takia osa lopetettiin tai rajoitettiin. Moni tarjoaja lähti kuitenkin tarjoamaan omatoimirasteja, ja niihin Namikan suunnistajatkin osallistuivat paljon. Omatoimirasteilla kartta toimitetaan suunnistajalle sähköpostitse, ja suunnistaja käy kiertämässä radan itse haluamanaan aikana. Ajanottoa ei ole. Monelle tämä sopi hyvin, koska aikataulun voi säätää aivan oman halunsa mukaan. Toisaalta muita suunnistajia ei tavannut, ja sosiaalinen puoli jäi pois. Omatoimirastit ovat kuitenkin hyvä lisä myöhemminkin suunnistuksen harjoittelupalettiin, kun viruksesta aikanaan päästään.

Suunnistus lajina koki vuonna 2020 kiinnostusbuumin. Moni sisätiloissa toteutettava liikunta joutui kokonaan tauolle, mikä lisäsi kiinnostusta suunnistukseen. Tämä näkyi lisäyksenä harrastajamäärissä, kun rajoitukset sallivat ulkotapahtumien hallitun järjestämisen. Tähän kuitenkin opeteltiin tapoja, joilla tartuntariski saatiin pois tapahtumista. Käsidesiä kului ja maskiakin opeteltiin käyttämään kilpailukeskuksissa ja jopa suunnistajilla ennen metsään lähtöä.