Blogi: Itämerta ja valokuvataidetta

Mitkä asiat olisivat meripartiolaisen tärkeimpien asioiden listalla? Mitä olen itse aina pitänyt tärkeänä? Mitä meripartiotoiminta opettaa tytöille? Viime kesänä tuli mahdollisuus yhdistää näitä asioita, vieläpä mielenkiintoisella ja hauskalla tavalla.

Itämeri

Olen purjehtinut Itämerellä 40 vuotta. Kasvavalla huolestuneisuudella olen seurannut meren tilannetta. Sinileväkasvustot ovat lisääntyneet ja pahentuneet, kertoen meren rehevöitymisestä ja saastumisesta. Paljon on tehty ja tehdään, ja kasvatusjärjestönä partiolla on tässä myös roolinsa.

Ilmastonmuutos

Ilmastonmuutos on tosiasia, ja näkyy meripartiolaisen kesässä. Tuulet ovat voimistuneet, myrskyt ovat yleisempiä ja pahempia kuin takavuosina. Ilmastonmuutos voimistaa sään ääri-ilmiöitä. Aina tuulee ja kovaa. Hellejaksot yleistyvät ja sen myötä sinilevälautat.

Tasa-arvo ja naisten asema

Meripartion työ tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistäjänä jää joskus piiloon. Monissa piireissä purjehdusta pidetään elitistisenä harrastuksena, se kuuluu hyvätuloisille ja miehille. Tästä joskus takavuosina kuulin joka satamassa, tyyliin ”mites te tytöt olette tänne löytäneet”, ”jaksatteko te nostaa purjeet ylös asti” tai ”kuka teillä navigoi kun on vain naisia”. Vuosien myötä tämä on vähentynyt, keski-ikäiselle ei uskalleta tulla näitä ajatuksia kertomaan. Nuoremmat kuulevat kuitenkin tätä edelleen.

Vaikuttamista taiteen kautta

Turun Tähti-Tyttöjen kasvatti Maija Annikki Savolainen tekee valokuvataidetta työkseen, ja muutakin taidetta. Hän kertoi keväällä tekevänsä jatkoa Partiotytöt-valokuvasarjalleen, osana väitöskirjatyötään. Hän tarvitsi kuvia partiotytöistä ja mereltä. Ideana oli tuoda esille positiivisia tulevaisuuden skenaarioita, joissa ilmastonmuutos ja sinilevälautat ovat todellisuutta, mutta partiotytöt ovat taitavia ja osaavat hallita merta elementtinä ja sopeutua ympäristön muutoksiin.

Lähdimme siis tekemään valokuvaprojektia!

Aloitimme kololla pidetyllä työpajalla, jossa tulevaisuuden utopiaa ja skenaarioita mietittiin yhdessä, ja suunniteltiin kesän valokuvauspurjehdusta. Myös alustavia kuvia otettiin porukalla. Mukana oli toistakymmentä tyttöä, ikähaarukassa 12 – 21. Vaikka odotin paljon, minut silti yllätti tyttöjen luovuus ja se, miten hienoja kuvia saatiin, ja miten nuoret osasivat käyttää kuvaa taidemuotona.

Kesällä lähdimme merelle. Yhden päivän aikana kuvasimme Meritähdellä ja Harvan saaressa tulevaisuuden skenaarioiden kuvitusta. Maija kuvasi ja ohjasi, ja tytöt lavastivat ja näyttelivät kuvissa. Upeita kuvia saatiinkin! Odotamme innolla millaisia kuvat aikanaan Maijan taideprojektissa ovat.

Mitä jäi mieleen?

Taiteen avulla voi vaikuttaa ihmisiin, mielipiteisiin, tunteisiin. Tämän taideprojektin kautta vaikutettiin mukana olleisiin tyttöihin ja aikuisiin, ja myöhemmin toivottavasti myös kuvia näkeviin taiteen katsojiin. Kuvien myötä haluamme entistä pontevammin estää tulevaisuuden, jossa ympäristön saastuminen pahenee. Kuvien myötä nuoret saivat oivalluksen, että voimme vaikuttaa siihen, millainen maailma on heidän vanhuudessaan. Itselleni löysin jälleen oivalluksen siitä, miten paljon iloa ja toivoa nuorten kanssa tekeminen tuo itselle.

 

Katja Auvinen

Kirjoittaja on pitkän linjan partiolainen, partiojohtaja ja meripartiokippari. Katja toimi meripartiolippukunta Turun Tähti-Tyttöjen lippukunnanjohtajana v. 2023.