Blogi: Musiikki mukana elämän isoissa kohdissa

”Hei, tule vaan sisään! Mitä sulle kuuluu tänään?”

Oppilaalle tehdyt muistinpanot – täydellinen soittoasento viululla omissa sormissa

Näillä sanoilla alkaa useimmat mun pitämistä soittotunneista. Toistuvasti saan kommenttia tästä, että ”Olet ainoa joka sitä kysyy!” Ainahan tuohon ei ole pakko vastata, mutta   useimmiten tähän tulee isompi tai pienempi vastaus.

On aika harvinaista, että sama ihminen kulkee vierellä vaikka koko ala- ja yläaste-ajan. Soittoharrastus voi jatkua vielä pitkälle ammatillisiin opintoihin tai tukea nuoren ja vanhemman aikuisen hyvinvointia kaiken muun muuttuessa ympärillä. Erityisesti korona-aikana huomasin miten tärkeä painoarvo tällaisella vuorovaikutuksella ja jakamattoman huomion antamisella on. Viime syksynä on taas harjoiteltu miten luopua hetkeksi kännykästä ja miten laittaa lihakset ja omat kädentaidot taas töihin. Puhelin on kuitenkin hyvä apuväline, sillä siinä kulkevat mukana apuohjelmat vaikka soittimen virittämiseen, rytmittämiseen (metronomi) tai kuuntelemisen ja nauhottamiseen.

Soittotunneilla harjoitellaan muutakin kuin pelkkää musiikkia. Tervehtiminen -mieluiten ääneen, tullessa ja mennessä on tärkeä sosiaalinen taito. Myös ennakointi – se, että ilmoittaa esteestä tai soittotuntiajan muutostarpeesta reippaasti itse tai tekstiviestillä, on taito jota pitää jossain vaiheessa harjoitella. Tutun ja turvallisen opettajan kanssa voi myös kertoa jos ei ole ehtinyt viikon aikana valmistella läksyjä yhtään. On hienoa seurata, miten oma suunnitelmallisuus ja ajan hallinta lisääntyy, kun kotona tehty työ alkaa oikeasti tuottaa tulosta ja musiikki alkaa sujua. Uusien asioiden ja työn jakaminen kotiharjoittelussa itselle sopiviksi palasiksi on myös taito joka kantaa tulevaisuudessa.

Erilaiset talent-kisat ovat tuoneet oman mausteensa soiton- ja laulunopetukseen, tätä ei vielä näkynyt kun aloitin soitonopettajan työt NMKY:llä vuonna 2008. Aika moni toivoo saavansa nopeasti valmiiksi isonkin kappaleen, jonka voisi esittää vaikka koulun talent-kisoissa. Todellisuudessa tällaiseen esitykseen valmistautuminen vaatii pitkäaikaista sitoutumista ja harjoittelua, mutta intoa ja musiikin arvostusta se on ainakin lisännyt. Musiikki kuuluu kaikille ja itse soitettu tai laulettu kappale on lahja, jonka saaja saattaa muistaa koko loppu elämänsä. Soitosta saadut onnistumisen kokemukset ovat myös tärkeä rakennuspalikka oman rohkeuden, taitojen ja itseilmaisun kehittäjänä.

Edesmenneen pitkäaikaisen oppilaan Hardanger-viulu, jolla hän toivoi soitettavan omissa hautajaisissaan

Esiintymistä harjoitellaan ja esiintymisjännitystä voi lieventää pienilläkin askelilla. Tunneilla tehdään ensin sopivan pieniä esityksiä yhdelle ihmiselle tai nauhalle. Aika moni haluaa tallentaa soittoa vaikka lyhyelle videolle, jonka voi halutessaan lähettää lahjaksi tärkeälle ihmiselle. Toki meillä on kevät- ja joulukonsertteja, sekä erilaisia teema konsertteja, joihin yleisökin pääsee paikalle. Välillä tunneilla kaikista hauskinta onkin harjoitella onnistuneen soiton jälkeistä kumarrusta ja aplodien vastaanottamista.

Musiikki mukana elämän isoissa kohdissa

Musiikin avulla voi kohdata turvallisesti suuriakin tunteita ja se kuuluukin moniin elämän tärkeisiin hetkiin. Siitä mihin sanat loppuvat, musiikki jatkaa. Loppukesästä 2023 sain kokea monia isoja, ikimuistoisia merkityksellisiä päiviä, sillä pääsin itse tai yhdessä viuluni kanssa mukaan tärkeisiin tilaisuuksiin. Sain kutsun rippijuhliin, pääsin soittamaan häämarssit viululla, sekä toteuttamaan pitkäaikaisen oppilaani toivekappaleen hänen hautajaisissa. Nämä kolme oppilasta aloittivat viulutunneilla elämänsä eri vaiheissa, juuri ennen koulutaivalta, nuorena aikuisena tai hetki sitten eläkkeelle jääneenä. On tärkeää, että kaiken ikäisille löytyy paikka jossa voi aloittaa tai jatkaa omaa soittoharrastusta ja jossa huomioidaan erilaiset toiveet ja oppimisen erityistarpeet.

Oppilas valitsi häämusiikkia omista kesäläksyistään. Opettaja paikalla viulun kanssa.

Soittaminen ja laulaminen tukee elämän mittaista oppimista sekä kykyä toimia ja sopeutua uusiin tilanteisiin. Musiikki on todellinen aivojen multivitamiini sen hyvää tekevien vaikutusten vuoksi kaikenikäisille. Toivoisin että jokaisella olisi tällainen ystävä ja salainen kannatteleva työkalu takataskussaan, jonka kanssa kasvaa – tulla nähdyksi ja ilmaista itseään.

 

Katriina Rainio

kirjoittaja on Turun NMKY:n viulunsoitonopettaja, musiikkipedagogi, monen soittimen ja tyylilajin taitaja, sekä sairaala- ja hoivamuusikko