Mieskuoro Naskalit: Oliko koronavuodessa jotain positiivista?

Ainakin perinteisessä konserttimielessä naskalivuosi 2020 jäi verrattain vähätapahtumaiseksi, mutta täysin vaille live-elämyksiä Naskaleiden keikkakalenteri ei tänäkään vuonna jäänyt. 

Naskaleiden oli tarkoitus tehdä keväällä hyvin ansaittu 100-vuotisjuhlamatka Bulgariaan, mitellä taitojaan Helsingissä Madetoja-mieskuorokilpailussa ja järjestää yhteiskonsertti Naiskuoro Resonuksen ja Puolalanmäen lukiokuorojen kanssa, kunnes COVID-19 nykäisi suunnitelmilta maton alta. 

Oli raskasta vetää henkselit kaikkien suunnitelmien päälle, mutta Naskalit eivät halunneet antaa poikkeuksellisen tilanteen estää lauluharrastusta ja naskalihenkeä saatiinkin kevään aikana pidettyä yllä parilla karanteenitempauksella. Kuoro pääsi toteuttamaan monia projekteja, jollaisia se ei vielä hetkeä aiemmin olisi kuvitellut tekevänsä. 

Lockdownin iskettyä ja normaalin harjoittelun tauottua Naskalit lähti nopeasti virittelemään laulutervehdystä karanteenin keskelle. 

Lopputuloksena syntyi etänä videolle laulettu versio Jean Sibeliuksen Finlandia-hymnistä. Esitys toteutettiin siten, että kuoronjohtaja Tommi Saalas kuvasi johtamisestaan videon, jonka tahtiin kukin kuorolainen lauloi stemmansa kotonaan. Laulaminen ilman vieressä istuvia stemmakavereita tuntui kummalliselta, mutta lopputuloksesta tuli siitä huolimatta verrattain onnistunut. Kollaasivideon kuorolaisten kuvaamista klipeistä koostivat Juho Pöllänen (videon editointi) ja Jimi Toiviainen (äänen editointi).

Tempaus tuntui osuvan kansan hermoon, sillä videosta tuli jopa jonkinasteinen somehitti. Tämän tekstin kirjoittamishetkellä videota on katsottu Youtuben ja Facebookin toistot yhteenlaskettuna jo yli 13 000 kertaa. Myös videosta saadun positiivisen kuulijapalautteen runsas määrä oli kuorolle positiivinen yllätys. Lisäksi video huomioitiin Turun Sanomien ja Aamuset-lehden verkkosivuilla sekä AlfaTV:n uutislähetyksen loppukevennyksenä. 

Kuorovuotta normaalisti rytmittävät vappu- ja joulukonsertit koettiin vuonna 2020 videoformaatissa. 

Vapunpäivän kevätlaulut korvattiin etäfinlandian tapaan toteutetulla karanteeniversiolla meksikolaisesta La Cucaracha -kappaleesta ja perinteiset Tuli kirkkoon miehet ja joulu -konsertit korvattiin tänä jouluna videotervehdyksellä, jossa yhdisteltiin muun muassa Turun tuomiokirkossa 2015 kuvattuja joululauluja ja joulukuussa 2020 Pyhän Henrikin ekuumenisessa taidekappelissa kuvattuja pienyhtyeversioita. 

Videoitujen laulutervehdysten tekeminen oli hauska ja erilainen kokemus, mutta eivät ne vedä vertoja elävän yleisön edessä lauletuille konserttielämyksille. 

Naskaleita pyydettiin esiintymään syyskuussa Turun pahamaineisen Kakolanmäen rinteeseen avatun Hotel Kakolan avajaisiin. Kuoro kajautti hotelliksi renoveeratun vanhan lääninvankilan kirkkosalin urkuparvelta omistajien avajaispuheen päätteeksi Tapio Rautavaaran tunnetuksi tekemän Vangin laulun. Laulajilla oli ilo päästä vedon jälkeen tutustumaan tarkemmin persoonalliseen hotelliin.

Naskaleiden lauluyhtyeen pääseminen valtakunnalliseen televisioon joulurauhan julistuksen yhteydessä oli yksi vuoden muista kohokohdista. Julistuksen jälkeen Naskaleiden pienryhmä esitti Ylen Kuusijuhla-ohjelman suorassa lähetyksessä kuoron ensitenori Teemu Mustosen sovituksen jouluklassikko Nisse-polkasta protokollapäällikkö Mika Akkaselle rokkari Michael Monroen joraillessa taustalla.

Jotain positiivista?

Positiivisten puolien koronavuodesta etsiminen menee väkisinkin hieman keksimällä keksimiseksi, mutta tässä kevennyksenä viisi nostoa kasvomaski suun edessä laulamisen suomista eduista: 

1.Vierustoverisi ei kuittaile valkosipuli-rullakebabin hajuisesta hengityksestäsi

2. Karheinkin laulusoundi muuttuu maskin läpi laulettuna lähes kokolattiamattomaisen pehmeäksi

3. Vihdoin hiljaisimmatkin pianissimot onnistuvat vaivattomasti myös mieskuoron mullilaumalta

4. Peitettyjen suiden ansiosta kuoronjohtaja ei pysty jäljittämään virheen tekijää, kun se tärkeä lähtö meni herpaantuneelta laulajalta jälleen sivu suun

5. Huuruuntuvien silmälasien myötä katoava nuottikuva pakottaa opettelemaan kappaleet ulkoa ilman sen kummempaa sisäistä motivaattoria

Lienee turvallista arvioida, että kuorolaisten yhteisenä toiveena olisi päästä tulevana vuonna palaamaan niin arjen kuin kuorotoiminnan osalta tutumpiin uomiin.