Yökoriksessa tuntui pahalta tuottaa nuorille pettymyksiä kun ei voitu kohdata

Koronapandemia muutti vuoden 2020 aikana Yökoris-toimintaa merkittävästi. Pandemian voimistuttua Yökoris keskeytyi alkukeväällä 2020 ja siirryttiin internetin välityksellä tehtävään Instagram-live lähetyksiin. Turun Yökoris saavutti jopa 665 seuraajaa vuoden aikana ja yli 26 000 on nähnyt Instagram-mainoksen. InstaLive-ohjelmaan kuului muun muassa tietovisoja, musiikkivisoja, tutustumista muiden kaupunkien Yökoris-toimintaan ja vapaata keskustelua nuorten kanssa. Osallistujamäärät kohosivat toisinaan jopa yli 90 live-seuraajaan. Järjestimme myös Kobe-kisan, jossa nuoret tekivät koripallovideoita. Kaikista kisoista jaoimme palkinnot ne voittaneille nuorille. 

Kesällä 2020 koronatilanne helpotti ja pystyimme jatkamaan Yökorista ulkotiloissa. Pidimme viikoittaisia vuoroja Vasaramäessä, Runosmäessä, Halisissa, Lausteella, keskustan Urheilupuistossa, Varissuolla ja Pansiossa. Uusia ohjaajia palkattiin, osalle tämä oli ensimmäinen kesätyö. Pelaamisen lisäksi tapahtumissa oli musiikkia ja ohjaajat toimivat siten myös DJ:nä. Joka viikko yli 200 nuorta pelasi tapahtumissa kori- ja jalkapalloa. Kesän ajan noudatettiin kuitenkin erityisiä toimenpiteitä: pallot puhdistettiin, käsidesiä käytettiin ja jatkuvasti pidettiin turvavälit. 

3×3 SM-kiertueeseen liittyvä koripallokilpailu järjestettiin Turussa Aurajoen tuntumassa elokuussa. Tytöille ja pojille oli omat kilpailunsa ja Helsingin Yökoris oli myös mukana kisaamassa. Yökoris osallistui myös eri toimijoiden, kuten seurakuntien, ulkoilmatapahtumiin. Yökoris-aktiiveille järjestettiin syksyllä myös retki Ruissaloon, retkellä pelattiin koripalloa ja grillattiin yhdessä. 

Syksyn ja talven tultua siirryttiin takaisin koulujen sisäsaleihin, mutta tämä oli haastavaa, koska koronatilanne heikkeni Turussa. Joitain vuoroja jouduttiin perumaan eri kouluissa tapahtuneiden koronatartuntojen takia ja vuoroilla noudatettiin maskisuositusta – ilman maskia ei saanut tulla mukaan pelaamaan. 

Vuoden aikana Yökoris-ohjaajille järjestettiin koulutusta ja ohjeistusta siitä, miten koronatilanne tulee ottaa huomioon toiminnassa. 

Lokakuussa 2020 pieni joukko Yökoris-aktiiveja teki päiväretken Harvan saareen. Ohjelmaan kuului pelejä, yhdessä olemista ja grillausta. Retki oli nuorille erityinen, sillä he eivät olleet aiemmin käyneet saarella. Koronatilanteen heiketessä jouduttiin taas siirtämään toiminta sosiaaliseen mediaan ja ohjaajat pitivät nuorille muun muassa venyttely- ja lämmittelyharjoituksia ja erilaisia visoja. 

Osalle ohjaajista live-lähetysten pitäminen oli uutta ja he oppivat tämän tärkeä taidon tekemällä ohjelmaa Yökorikselle. Koronavuoden aikana opittiin etenkin käyttämään sosiaalista mediaa osana Yökorista. Sen avulla saatiin ylläpidettyä vuorovaikutusta nuoriin, vaikka emme voineet pelata yhdessä. Nuorille opetettiin myös hygienia- ja koronaohjeita, jotta he eivät sairastuisi. Osalle nuorista ohjeet eivät olleet selvät tai he eivät noudattaneet niitä. Toisinaan oli haastavaa saada nuoret ottamaan koronaohjeet tosissaan. 

Vaikeaa oli myös perua pelivuoroja ja tuottaa nuorille pettymys siitä, että he ei voineetkaan tavata. Yökoris ei ole urheilua vaan yhteisö, jossa nuoret kokevat osallisuutta ja ovat löytäneet hyviä ystäviä. Maahanmuuttajataustaiset ja suomalaiset nuoret ovat ystävystyneet Yökoris-toiminnassa.