Rippikoulussa tiivis kanssakäyminen nuorten kesken synnyttää elinikäisiä ystävyyssuhteita

Turun NMKY – YMCA Turun rippikoulut ovat olleet vetonauloja jo neljän vuosikymmenen ajan. Rippikoululeirien ohjelma perustuu monipuolisuuteen – perinteisen rippikoulusisällön – oppituntien ja harjoitusten lisäksi tehdään paljon yhdessä. Vaikka leirikesään on vielä aikaa, rippikoulutyö alkaa jo vuoden pimeimpään aikaan – kuluvien viikkojen aikana käynnistyy Turun NMKY:n rippikoulut kaupunki-iltojen osalta.

Turun NMKY – YMCA Turku järjestää kesällä 2020 kolme omaa rippileiriä yhteistyössä Turun ja Kaarinan Seurakuntayhtymän. Kaksi leireistä järjestetään Harvan saaren leirikeskuksessa, yksi syvemmällä saaristossa Houtskarin saarella.

Ensimmäinen Turun NMKY:n rippileiri järjestettiin vuonna 1980 ja tämän jälkeen niitä on järjestetty vuosittain kaksi. Rippikoulujen järjestäminen alkoi, kun Turun NMKY:n toiminnanjohtajaksi valittiin pappi, joka oli erikoistunut seurakunnan nuorisotyöhön. Yhteistyö Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kanssa rippikoulutyön merkeissä on jatkunut vuosikymmenten ajan lämpimänä.

Rippikoulun käy Suomessa vuosittain yli 80% 15-vuotiaista nuorista. Turun NMKY:n rippikoulujen suosio on säilynyt ennallaan vuosien ajan – tänä vuonna rippikouluihin haki yli 120 nuorta, joista 73 mahtui mukaan. Kahdeksan päivää kestävää leiriä edeltää talven aikana suoritettavat rippikoulutapaamiset, mm. musiikki-illat, jumalanpalveluksiin osallistuminen ja omaan seurakuntaan tutustuminen.

Rippikoulu on nuorten kristillisyyskasvatusta parhaimmillaan. NMKY-toimintaan rippikoulut sopivat mainiosti, vaikka järjestön toiminta on runsaan sadan vuoden aikana maallistunut, nimen lyhenteessä oleva K -kirjain kertoo kristillisyydestä ja rippikouluissa käsitellään järjestönkin arvoihin kuuluvaa sisältöä nuorten ajatusmaailmaan sopivalla tavalla.

”Uskon meidän rippikoulujen vetovoimaisuuden johtuvan siitä, että leirimme ovat toiminnallisempia kuin useat muut rippikoulut; meillä on vähemmän ohjaamatonta vapaa-aikaa. Toimimme omissa oloissamme, saariolosuhteet vielä voimistavat ”meidän leiri” -ajattelua” kertoo rippikoulutyöstä vastaava johtava nuorisosihteeri Mika Wallin. ” Nuoret saavat ainutlaatuisen leirikokemuksen. Tiivis kanssakäyminen toisten nuorten kanssa synnyttää elinikäisiä ystävyyssuhteita yli ikäryhmien, tervehdyttävän kokemuksen. Näistä kokemuksista kerrotaan eteenpäin ja sana leiriemme tunnelmasta kiirii”. Turun NMKY:n rippikouluihin hakee nuoria paljon myös Turun ulkopuolelta.

Rippikoulun kristillisen koulutussisällön lisäksi leirille lähteminen laittaa nuoret ”some-paastolle”: Leireillä ollaan ilman puhelimia lähes koko leiri, tämä estää nuoria pakenemaan some-verhon taakse ja lisää luonnollista sosiaalisuutta ja kanssakäymistä. Tällainen käytäntö ei kaupunkiolosuhteissa välttämättä onnistu koskaan, mutta leiriolosuhteissa tämä ei juuri ongelmia aiheuta.