Suut messingillä

Englantilainen Brass band koostuu vain vaskipuhaltimista: kornetit, flyygelitorvet, tenoritorvet, eufoniumit, baritonitorvet, vetopasuunat, tuubat. Lisäksi kokoonpanoon kuuluu lyömäsoittimet. Brass band -mallisessa kokoonpanossa tärkeää on saada koko kokoonpano täyteen, koska sovitukset tehdään kokoonpanon mukaan. Mutta tärkeää on myös, että soittajia ei ole liikaa, sillä ylimääräiset äänet ovat turhia. Englantilainen brass band on peräisin 1850-luvun englannista ja on mm. Euroopassa suosittu malli. Suomessa kokoonpanoja on kaksi, joista toinen on Turun NMKY:n Aura Brass Band.

Timo Telkola soittaa trumpettia
Timo Telkolan (keskellä) juuret namikalaisena soittajana ulottuvat 60-luvulle ja Auran Tähti Poikien soittokuntaan

Timo Telkola on soittanut Aura Brass Bandissa eli tuttavallisemmin ABB:ssa sen toiminnan alusta, vuodesta 2004 asti. Timo on toiminut myös ABB:n puheenjohtajana ja organisaattorina koko tämän ajan. Mutta oikeastaan Timon juuret namikalaisena soittajana ulottuvat paljon kauemmaksi – 60-luvulle ja Auran Tähti Poikien soittokuntaan.

ATP:n soittokuntaan tämä Aura Brass Bandin syntyminenkin kulminoituu: ”yhdeksänkymmentäluvun alussa käynnistettiin ATP:n soittokuntaa uudestaan ja sitä soittamista jatkuikin mukavasti melkein 10 vuotta, mutta sitten siinä tuli vaara hiipumiselle. Onneksi Pekka Lyytinen oli innostunut Brass band -ajatuksesta ja lähti sitä kehittämään tänne namikalle. On paljon Pekan ansioita, että meillä tänä päivänä on tämä upea kokoonpano” Timo kertoo.

ABB:lla on ollut upeita kapellimestareita sen kohta 20 toimintavuoden aikana. Pekka Lyytinen toimi ensimmäiset 14 vuotta, jonka jälkeen soittoa johti Petri Junna. Nyt syksyllä 2021 kapellimestarina aloitti Hannes Merisaari.

Aura Brass Bandin yhtenä tärkeänä tavoitteena on tehdä eurooppalaista Brass Band -kulttuuria paremmin tunnetuksi Suomessa sekä kannustaa niin nuoria kuin aikuisiakin vaskimusiikin pariin. ”Tämä brass band -kulttuuri on kuitenkin täällä melko tuntematonta, meidän lisäksi Suomessa on vain yksi kokoonpano, Töölö Brass Band” Telkola kertoo.

”Viimeiset pari vuotta ovat olleet kyllä hiukan vaikeita, ollaan suunniteltu kaikenlaista, odotettu että päästään soittamaan ja sitten lopulta todellisuus on iskenyt päin kasvoja – emme ole päässeet edes harjoittelemaan. Lopulta esimerkiksi vuonna 2021 pystyttiin soittamaan vain yksi keikka, perinteinen Joulusaarna yhdessä teatterijohtaja Mikko Koukin kanssa.” Telkola kertaa.

”Mutta yhteyttä me pideimme koko vuoden ajan, luottavaisesti suunnittelimme ja odotimme, että päästään taas ’tositoimiin’,
soittaminen on kuitenkin se meidän juttu ja kaikilla oli kova halu päästä soittamaan yhdessä. Soittaminen ja soundi, ne ovat tärkeitä, sen vuoksi me tätä hommaa teemme” Timo miettii.

”Nyt taas varovaisen optimistisesti katsotaan eteenpäin, keväällä ehkä päästään osallistumaan Puhallinmusiikin SM-kisoihin, avoimeen sarjaan, koska Brass bandeille ei omaa sarjaa ole. Ja Turun Puhallinmusiikkijuhlien Jokisatama soi! on myös ohjelmistossa. Lisäksi ne konsertit, jotka ovat jääneet koronan takia pitämättä, on tarkoitus järjestää, mutta aikataulua ei vielä ole lyöty lukkoon”.

Ja se soundi, se brass bandissa on todella se juttu, puhdas vaskien ääni on jotain samalla voimakkaan mahtipontista ja aitoa, siinä ei ole mitään liikaa, eikä mitään puutu. Sen allekirjoittavat varmasti kaikki ABB:n konserteissa käyneet. ”Ja yhdessä me tämän tietenkin teemme, siihen soundin mudostumiseen tarvitaan meidät kaikki, porukassa ja yhteisössä on tässäkin kohtaa voimaa” Telkola naurahtaa.

Aura Brass Band koostuu taitavista soittajista, osa soittajista on ammattilaisia. Kaikki soittavat myös muissa kokoonpanoissa. ”Joskus tulee priorisointiongelmia, konsertit kun osuvat usein samoihin ajankohtiin. Ja näinhän se on, jokaisella on omat syynsä priorisoida. Minun prioriteetti ykkönen on ABB, sen olen tehnyt selväksi muillekin. Olen namikalainen henkeen ja vereen, minun namikalaisuuteni ilmenee tässä soittamisessa, mutta se meidän punainen kolmiomme on kyllä vahvana mielessä kaikessa – tämä meidän liikkeemme tarjoaa minulle sopivassa suhteessa ne kolmion kärjet eli henkisen, hengellisen ja fyysisen hyvinvoinnin aineet. Ja namikalaisiahan me olemme myös porukkana – meidän konserttimme päättyvät lähes poikkeuksetta siihen yhteen ja ainoaan: Y-M-C-A:an.

kapellimestari johtaa soittajia
Hannes Merisaari aloitti Aura Brass Bandin kapellimestarina syksyllä 2021

 

Aura Brass Bandin tärkeänä tehtävänä on tehdä eurooppalaista Brass Band -kulttuuria paremmin tunnetuksi Suomessa sekä kannustaa niin nuoria kuin aikuisia vaskimusiikin pariin.