Liikkeellä hyvää oloa!

Liike-hankkeen toiminnan avulla etsitään, aktivoidaan ja liikutetaan 16–29-vuotiaita liikuntatoiminnan ulkopuolelle jääviä nuoria. Samalla luodaan keinoja, joilla liikunnan avulla myös kokonaisvaltainen hyvinvointi, toiminta- ja työkyky lisääntyvät ja elämänlaatu paranee. Hanke käynnistyi Turun NMKY:llä vuoden 2021 alussa.

porrasjuoksijat juoksevat portaita ylös25-vuotias toimintaterapeutiksi opiskeleva Oskari Puska löysi tiensä Turun NMKY:lle ja Liike-hankkeen pariin Nuotti-valmentajansa kautta. ”Valmentaja mulle tätä ehdotti. Jotain uutta mielekästä tekemisitä oli tarkoitus löytää. En ollut siinä vaiheessa liikkunut oikeastaan yhtään pariin vuoteen. Olin hieman varautunut aluksi koko ajatukseen, kokemukset liikunnasta eivät olleet parhaita mahdollisia eikä ryhmäliikunta ajatuksena tuntunut houkuttelevalta. Mutta ajattelin että katsotaan nyt tämä juttu” muistelee Oskari. Koulu oli keväällä tauolla, joten aikaa uudelle harrastamiselle oli.

Oskarin liike kohti hyvää oloa starttasi 22.3. Namikalla vastassa oli liikuntaetsivä Tanja Adel. ”Ajatus sängystä ylös kiskovasta ja kylmää vettä kasvoille heittävästä personal trainerista ei myöskään oikein innostanut, mutta melko alusta asti oli selvää, että Tanja ei todellakaan ole sellainen!” Oskari naurahtaa. Tanjan kanssa Oskari kävi läpi tavoitteita ja myös vanhoja kokemuksia ja uskomuksia itsestään. Yhdessä sovittiin liikkeelle lähdöstä pienin askelin. Oskari lähti kävelylle, ensin kerran viikossa, sitten kertoja vähän lisättiin. Liikuntakerroista Oskari raportoi Tanjalle. Sitten jatkettiin ulkotreeneillä: porrastreeniä, lyhyttä hölkkää, ulkokuntosalia…  ”Eikä siinä kauaa mennyt, että kuvaan tulikin pienryhmätoiminta” Tanja muistuttaa. ”Yksilötreenejä tehtiin 9 kertaa, mutta pienryhmätreenejä on kertynyt jo huikeat 65!”.

Oskari muistaa hämmästelleensä jo melko alkuvaiheessa että ”ei tää niin kamalaa ollutkaan!”. ”Luulin, että kuntoni olisi ollut huonompi. Se aiheutti epävarmuutta, osittain vääristynyt kehonkuva ja ajatus siitä, että en pysty enkä jaksa. Mutta Tanjan opastuksella osasin aloittaa sopivalta tasolta. Ja alusta asti Tanja teki selväksi sen, että omaa kehoa kuuntelemalla löytyy oikea taso ja tahti. Jos lähtee hölkkälenkille mutta juoksu ei kulje, on ok myös vaan kävellä.”

Hölkkälenkit aloitettiin myös pienin askelin. Ensimmäisellä lenkillä juoksua kertyi minuutin verran. Nyt Oskari on juossut puolen tunnin lenkkejä.

 Nykyään Oskarin viikkoon kuuluu neljä liikuntakertaa, joista kaksi on kuntosalikäyntejä, kaksi jotain muuta – joko lenkkiä, kotitreeniä tai ryhmäliikuntaa. Treeni tulee suoritettua, kun se on etukäteen kalenteriin suunniteltu. ”Kyllä motivaatio tähän kaikkeen on löytynyt lopulta omasta itsestäni, ei pakotteesta” toteaa Oskari tyytyväisenä. Ja kuin salaa, on liikunnan löytyminen saanut aikaan muita muutoksia: nukkuminen ja syöminen ovat muuttuneet säännöllisiksi – jotta jaksaa lähteä liikkeelle, pitää syödä ja levätä, ja toisaalta liikkuminen lisää tervettä ruokahalua ja väsymystä. ”Kyllä mun koko identiteetti on muuttunut: arjen rutiineihin on tullut muutoksia, liikunta on tullut pysyväksi osaksi mun elämää. Ja oma kehonkuva on muuttunut positiiviseksi, mä pidän itsestäni paljon enemmän” Oskari miettii.

”Liikunnan kautta olen löytänyt itsestäni myös paljon muita vahvuuksia, kaikki eivät liity vain liikuntasuorituksiin”. Oskari on haastanut itseään myös lupautumalla pari kertaa Tanjan apuohjaajaksi ja vetänyt Tanjan opastuksella porrastreenejä. ”Luulin että en pystyisi ohjaamaan ryhmää, mutta yllättäen se olikin mukavaa! Ohjaajakokemus rikkoi omia ennakkokäsityksiä omista rajoitteista. Oli haastavaa, mutta samalla antoisaa, kun oman treenin lisäksi pystyi havainnoimaan muiden suoritusta ja jaksamista ja säätämään treenin tasoa sen mukaisesti.”

Yhteistyö Tanjan kanssa on ollut mukavaa ja mutkatonta: alussa Tanja tarjosi sopivassa suhteessa työntöapua: kyseli, onko treeni suoritettu ja kannusti, ehdotteli uusia lajeja ja ehdotti mukaan lähtemistä. Nyt Oskari raportoi oma-aloitteisesti jokaisesta treenistä ja vähän fiiliksistä ja Tanja antaa palautetta ja kannustaa. Myös neuvojen kysymisen kynnys on madaltunut hurjasti: Tanjalta voi viestillä kysyä neuvoja, vaikka uusiin omatoimitreeneihin ja uusiin tapoihin. ”Melkein kellon ympäri” Oskari toteaa, johon Tanja nyökyttelee ja tunnustaa ”yritän kyllä tehdä töitä myös sen eteen, että osaisin olla vähän huonommin tavoitettavissa – nyt olen jo oppinut, että viikonlopun aikana en vastaisi viesteihin heti, vaan vasta sunnuntaina”.

 Liike-hankkeen toiminnan myötä Oskari on löytänyt uusia tapoja harrastaa. Tanjan kautta on tutustuttu lajeihin, joita ei itsenäisesti olisi löytynyt välttämättä ikinä.

Pienryhmässä liikkuminen eroaa myös huomattavasti ennakkokäsityksistä: ryhmässä saa olla oma itsensä ja tehdä omaa suoritustaan, ilman minkäänlaista arvostelua tai tuomitsemista. Jokainen keskittyy kehittämään itseään ja toisille ollaan armollisia. Ryhmässä kaikki voivat olla eri tasolla ja elämän eri tilanteissa. ”Kuitenkin ryhmä tuo yhteisöllisyyttä, yhdessä on kiva harrastaa, vaikka ei välttämättä edes kovin syvällisiä puhuttaisi” kertoo Oskari.

Sama pätee myös Turun NMKY:n kuntokämpällä. ”Siellä on tosi hyvä henki! Kaikki antavat toisilleen tilaa treenata, kaikkia tervehditään ja ollaan ystävällisiä. Vähän niin kuin treenattaisiin porukassa, vaikka jokainen tekeekin omaa treeniään. On myös kiva törmätä toistuvasti samoihin kasvoihin, melkein kuin tunnettaisiin vaikkei välttämättä olla puhuttu koskaan sanaakaan!” Oskari tuumii.

Kaikkein parasta tässä toiminnassa on ollut se, että olen oivaltanut, että tykkään oikeasti liikkua! Oskari toteaa tyytyväisenä loppuun.

Kaksi ihmistä seisovat seinän edessä, taustalla NMKY on YMCA -teksti
Liike-hankkeen toiminnan myötä Oskari on oivaltanut, että tykkää ihan oikeasti liikkua! Vieressä liikuntaetsivä Tanja Adell

Liike-hankkeessa lisätään kokonaisvaltaista tukea tarvitsevien 16–29 -vuotiaiden fyysistä aktiivisuutta. Kohderyhmän nuoret jäävät liikuntatoiminnan ulkopuolelle moninaisista syistä. He voivat olla yksinäisiä, koulun ja työelämän ulkopuolella tai muutoin syrjäytymisvaarassa. 

Liikkumattomuuden taustalla voi olla mm. kavereiden puute, vaikeus päästä liikkeelle, arjen hallinnan haasteet sekä rahan ja sosiaalisten taitojen puute. Liike-hankkeessa nuoret saavat yksilöllistä tukea liikkeen lisäämiseen omassa arjessa ja itselle ominaisella tavalla sekä paineettoman harrastusyhteisön muista toimintaan hakeutuneista nuorista.

Liike-hanke on Suomen NMKY-liiton hallinnoima ja koordinoima hanke, jota toteutetaan neljän osahankkeen kautta pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Oulussa. Liike-hankkeeseen ohjaudutaan osahankkeita toteuttavien organisaatioiden ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kautta.