Pääkirjoitus – Kohti uutta normaalia

Juha Lappalainen hymyilee kameralle
JUHA LAPPALAINEN Turun NMKY:n puheenjohtaja

Tervehdys Namikalaiset!

Toinen korona-vuosi takana ja totisesti toivon – uskonkin, että kolmatta ei enää tule. Omalta osaltani vuosi oli myös tiukkaa perehtymistä 2020-luvun namikalaiseen toimintaan. Vaikka itselläni tulee Turun NMKY:n jäsenyysvuosia hetken päästä täyteen jo 50, olen käytännössä koko 2000-luvun seurannut toimintaa vain vierestä.

Tästä vuosikirjasta saamme lukea moninaisia tarinoita siitä, miten korona on laittanut eri toimintaryhmät lujille. Tapahtumia on valitettavasti jouduttu peruuttamaan ja siirtämään, kokoontumisia rajoittamaan tai muokkaamaan teknologia-avusteiseksi etätoiminnaksi. Hienointa kuitenkin on ollut nähdä, ettei olla luovutettu, vaan on luovasti kehitetty uusia keinoja harrastaa.

Liike-hanke, Sohva-ilta, Saaristoripari, kansainvälisyystoiminta, Turku Rogaining Winter Sprint, etäyöretki, adjektiiviaukkotarina, Jouluetkot, WhatsApp-ryhmät, Naskalit Goes Nice and Dirty, rantahiekassa kypsynyt rosvopaisti, KISE-tiimi, Katusovittelu ja fiilismittari – myös nämä kuuluvat 2020-luvun NMKY-toimintaan! Siis kaiken tutumman ja perinteisemmän toiminnan ohella. 

Kaiken harmillisen ohella korona on myös auttanut huomaamaan, miten tärkeää on saada harrastaa juuri NMKY:ssä. Voi mielestäni sanoa, että toimintamme merkitys on vaan korostunut näinä poikkeuksellisina aikoina. Osastojen ja toimintaryhmien kuulumisista paistaa voimakkaimmin läpi yhdessä tekemisen tärkeys ja yhteisöllisyyden kaipuu. Kun viranomaismääräysten myötä kokoontumisille on asetettu rajoituksia, korostuu yhdessä tekemisen merkitys. Osastojen kertomuksista poimittuna parasta onkin ollut: kaverit; pelailu yhdessä; yhteisöllisyys; se, että pääsee laulamaan ja esiintymään yhdessä; olla turnauksessa joukkueena; rento meininki ja samanhenkinen porukka. 

Toiminnan pyörittämisen ja korona-rajoituksiin reagoinnin ohella on yhdistyksessä aloitettu myös muutaman vuoden takaisen strategian uudistaminen. Työntekijöistä ja luottamushenkilöistä koostuva työryhmä on työstänyt strategiaa kohta jo vuoden verran ja jos kaikki menee suunnitellusti, on uusi strategia jalkautettavissa jo alkaneen vuoden 2022 kuluessa.

Näillä ajatuksilla Kiitän kaikkia osastojen, joukkueiden ja muiden toimintaryhmien vapaaehtoistyöntekijöitä sekä palkattua työvoimaa teidän korvaamattomasta työpanoksestanne yhteisten tavoitteidemme eteen toimimisesta. 

Ilman teitä ei olisi ollut mahdollista selvitä näistä vaikeista korona-vuosista, yhdessä kuljemme luottavaisin mielin myös kohti ”uutta normaalia”!