Merisuden historiasta kertova kirja oli koronakevään yhteisöllisyyden tulos

Meripartiolippukunta Auran Tähti Pojat hankki syksyllä 1994 Turun NMKY:n omistukseen 27-vuotiaan arvokkaan purjeveneen, tyypiltään Swan 43,  silloiselta ja alkuperäiseltä nimeltään Sinbad.

Tarina joka johtaa tuohon kaupantekoon ja tuon venetyypin valintaan on pitkä ja se kuvataan hienosti ja seikkaperäisesti komentaja evp Visa Auvisen toimittamassa kirjassa ”s/y Merisusi 50 vuotta”

Talvella 1994- 1995 tuota vasta hankittua venekaunotarta varusteltiin partiokäyttöön sopivaksi ja valmistauduttiin sen kastejuhlallisuuksiin. Vene kastettiin keväällä 1995 Aurajoessa, kummiksi lippukunta oli pyytänyt ja saanut jo tuolloin varsin tunnetun opperalaulaja Karita Mattilan. Vene sai kasteessa nimekseen Merisusi. Nuorisopurjehdukset Itämerellä partiolilja tunnuksenamme veneen purjeessa saattoivat alkaa.

Merisusi on nuorisokäyttöön täydellinen vene. Siksipä sen vaihtamista ei olekaan koskaan suunniteltu, vaan siitä on pidetty ja pidetään yhä hyvää huolta. Vene on valmistunut Pietarsaaresta, Nautorin veneveistämöltä 17.5. 1971 joten syksyllä 2020 oli alettava pohtimaan veneen 50- vuotisjuhlallisuuksia.

Partiossa ja NMKY:ssä yhteisöllisyys on tärkeää, ehkä tärkein osa toimintaamme. Kokoontumisrajoituksia oli ikävä kyllä syksyllä 2020 runsaasti voimassa, joten aloimmekin kokoontua etäkokouksiin, vanhat partiokaverit. 

Näissä kokouksissa syntyi ajatus juhlakirjasta aluksemme kunniaksi. Ajatus sai nopeasti kannatusta, erityisesti kun oivalsimme että purren 50- vuotiaaseen historiaan mahtuu tunnettuja henkilöitä, kuten Karita Mattila, Arnold Schwarzenegger ja tietysti kaikki aluksemme aiemmat omistajat. Eikä yhtään haitannut, että lippukuntamme jäsen, ammattikirjailija Visa Auvinen lupautui kirjan kirjoittamaan.

Etäkokouksiin osallistui todella mukavasti lippukunnan entisiä ja nykyisi johtajia ja kippareita, hanke oli yhteinen ja yhteisöllinen. Aikoinaan oli mainoslauseena eräällä suomalaisella puhelinvalmistajalla ”connecting people”. Tämä kuvaa hyvin myös etäkokouksia.

Juhlavuoden päätapahtuma, eli juhlapurjehdus lapsille veneen virallisena juhlapäivänä 17.5. voitiin onneksi järjestää rajoitusten lievennettyä, samana päivänä saimme myös kirjan painosta joten sitä voitiin aloittaa myymään ja lähettämään yhteistyökumppaneille. 

Toistaiseksi kaukaisin paikka johon kirjaa on myyty on Englanti, sisaraluksen omistaja halusi oman kappaleensa. Veneen kummin kirja lähetettiin Floridaan.

Merisusi jatkaa nuorisospurjehduksiaan, yhä partiolilja tunnuksena, mutta kesästä 2022 alkaen  myös YMCA-teksti purjeessaan!

 

pojat istuvat purjeveneen puomilla

Merisudella monet tähtipojat ovat luoneet vuosikymmenien aikana ikimuistoisia kokemuksia, joissa korostuu kauniiden merimaisemien lisäksi ennen kaikkea yhteisöllisyys ja muiden kanssa vietetty aika. Sudenpennusta lähtien on alettu kerryttämään taitoja, jotka mahdollistavat aktiivisen osallistumisen aluksella ja ennen pitkää myös kipparoinnin. Näitä taitoja harjoitellaan ei vain niiden itsensä takia, vaan myös siksi, mitä ne mahdollistavat – retket yhdessä ystävien kanssa ovat paras motivaation lähde.

Oli kyse sitten lyhyemmistä iltapurjehduksista tai pidemmistä matkiksista eri puolille Itämerta, Merisudella vietetystä ajasta jää vahva osallisuuden ja yhteisöllisyyden tunne. Kukaan ei voi sillä yksin purjehtia, mutta yhdessä näinkin iso ja painava alus saadaan liikkumaan sulavasti aalloilla. Auringonlaskun aikaan kannella käydyt keskustelut, yöpurjehdusten jännitys ja monet muut upeat hetket ovat tärkeä syy pysyä lippukunnan toiminnassa mukana. Voitaneen siis sanoa, että yhteisöllisyys kulminoituu Merisuteen.

 

 

Partiotoiminta on yksi vanhimmista Turun NMKY:llä edelleen olemassaolevista toiminnoista. Ensimmäinen lippukunnista Auran Tähti Pojat perustettiin vuonna 1917 ja se on samalla  yksi Turun vanhimmista lippukunnista.

Partio on toimintamuotona käytössä koko YMCA:n maailmanlaajuisessa toiminnassa. YMCA-liike on aikoinaan ollut vaikuttamassa myös partioliikkeen syntyyn.  

Kaikki Turun NMKY:n partiolaiset ovat myös Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n jäseniä. Lippukunnat noudattavat toiminnassaan Suomen Partiolaisten partio-ohjelmaa.

Turun NMKY:ssa toimii kolme partiolippukuntaa:

Meripartiolippukunta Auran Tähti Pojat

Meripartiolippukunta Turun Tähti-Tytöt

KFUM:s Scouter Kamraterna – Scoutkåren Koffan

Lippukuntien kokoontumispaikat eli  kolot sijaitsevat Sirkkalankatu 27 – Kaskenkatu 10 -kiinteistöissä. Lippukunnilla on myös omat koulutusaluksensa joilla partiolaiset purjehtivat Itämeren alueella kesäaikaan.

Auran Tähti Poikien taustalla toimii tukiyhdistys Auran Tähti Poikien Tuki ry (APTU).

KFUM:s Scouter Kamraternan taustalla toimii tukiyhdistys Scoutkåren KamraternasFöräldra- och understödsförening r.f (SKUFFEN)