Kivoja asioita Harvassa

Talvella ja keväällä Harvan kesän toimintaa valmisteltiin ja suunniteltiin ahkerasti. Pelättiin pahinta, eli sitä, ettei leirejä voidakaan koronapandemian takia järjestää. Onneksi tilanne kesäksi rauhoittui ja leirit voitiin järjestää suunnitelmien mukaan, hieman rajoitetuilla henkilömäärillä. Kesälomakauden jälkeen Harvaan saatiin muutamia työyhteisöjä ja kokouksia. Harva toimii hienosti kokouspaikkana ja myös aikuisten toiminnalliseen tekemiseen.

Majoitusrakennukseen saatiin kesäksi uudet puusepän tekemät kerrossängyt ja laukkulokerot. Uusien sänkyjen myötä osallistujilla on parempi mahdollisuus omaan tilaan ja yksityisyyteen. Laukkulokeroiden myötä jokaisen oman leirikassin ja tavaroiden säilytykseen on nyt selkeä paikka, mikä auttaa järjestyksen säilyttämisessä ja omien leiritavaroiden tallessa pysymisessä.

Syksyllä kausi loppui aikaisemmin kuin normaalisti. Huoltotöitä jatkettiin marraskuuhun saakka. Keväällä pitämättä jääneet talkoot saatiin syksyllä normaalisti pidettyä. Myös Harvan vieressä olevassa retkisaaressa ”Erakossa” laitettiin paikkoja kuntoon talkoilla. Talkoissa on aina kiva ja rento tunnelma – iloista yhdessä tekemisen meininkiä ja yhdessä saavutettuja asioita kaikkien yhteiseksi hyväksi!

Parasta oli huomata, kuinka Harvassa vallitseva yhteisöllisyys näkyi leireihin ja erilaisiin tapahtumiin osallistuneissa. Yhdessä tekemistä oli kaivattu ja Harvassa se kaikki tapahtuu luonnollisesti, vain olemalla, saaressa elämällä ja kivoja asioita tekemällä. Ikävämmätkin asiat ja tehtävät tuntuvat mukavammilta, kun niitä voidaan yhdessä tehdä. Ja voidaan myös jakaa kokemuksia ja keskustella niistä. 

Harvan toimintakauden aikana Harvassa kirjattiin leiritoiminnan kokonaishenkilömääräksi yli 500 henkilöä ja päivätapahtumissa oli mukana reilu 200 osallistujaa.

 

Harvan saaressa on leirikeskus ensisijaisesti lapsille ja nuorille. Harvassa lapset ja nuoret oppivat toimimaan ryhmässä. Uutta kokeillessa he voivat löytää itsestään uusia puolia. Leireillä opitaan uusia taitoja ja itseluottamus kasvaa.

Koululaisten kesälomakauden aikana Harvan täyttävät rippikoululeirit, erilaiset lasten ja nuorten leirit, perhe- ja isä-lapsi -leirit. Muuna aikana Harvassa järjestetään muita leirejä ja retkiä, leirikouluja, koulutuksia ja kokouksia.

Harvan toimintoja ja kuntoa ylläpidetään pitkälti vapaaehtoisten ja osallistujien voimin. Ilman vapaaehtoisia koulutettuja ohjaajia ei olisi niin paljon leiritoimintaa. Kesäisin nuoria myös palkataan ohjaus- ja huoltotehtäviin.